Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ....17 X - MAS ΓΛΥΚΑ !!!! 

Μιάς και έρχονται χριστούγεννα σκέφτηκα να αναρτήσω ένα post σχετικά με κάποια παραδοσιακά γλυκά των χριστουγέννων ανά το κόσμο.

ΠΑΡΤΕ ΚΟΥΤΑΛΙ, ΠΙΡΟΥΝΙ, ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ... ΞΕΚΙΝΑΜΕ !!!!!

  1. Ας ξεκινήσω απο τα Αμερικάνικα παραδοσιακά Gingerbread Cookies ( Η.Π.Α ) . Τα συγκεκριμένα, είναι μπισκότα βουτύρου με ένα ελφρύ άρωμα ginger, όπου στο κέντρο τους έχουν λιωμένες καραμέλες .
    2. Συνεχίζουμε με το Plum Pudding της Βρετανίας. Είναι ζεστή πουτίγκα σοκολάτας με κρέμα απο   κονιάκ.
     3. Στο νούμερο τρία βρίσκεται το Brunsli από την Ελβετία. Σοκολατένια μπισκότα ΧΩΡΙΣ αλεύρι, με κανέλα και γαρίφαλο.
 
4. Πάμε λοιπόν στο αγαπημένο μας Μεξικό ! Bunuelos , βουτηγμένα σε σιρόπι ή μέλι
ή πασπαλισμένα με ζάχαρη.
       5. Θα σε πάω ένα ταξιδάκι μέχρι την Ολλανδία και θα σε αφήσω να πάρεις μια γεύση απο τα παραδοσιακά Banketstaaf. Αμυγδαλόπαστα καλυμμένη με σφολιάτα και αλειμένη με μαρμελάδα.
    6. Κανάρια Νησιά. Υπέροχα χριστουγεννιάτικα πιτάκια γλυκοπατάτας και κόκκινης κολοκύθας πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. Αυτά είναι τα λεγόμενα Truchas de Navidad.
7.  Λατρεμένη, χριστουγεννιάτικη Νορβηγία !!!! Εδώ το παραδοσιακό κέρασμα, είναι ένα ζεστό ρόφημα κρασιού καρικευμένο με μπαχαρικά, το οποίο ονομάζεται Glogg & Pepperkakor.
8.  α) Η γειτονική μας χώρα, η Γαλλία μας κερνάει το γνωστό σε όλους μας Buche De Noel. Είδος κορμού με επικάληψη σοκολάτας.
 β) Καθώς,  έχει την τιμιτική της και η τούρτα Mont Blanc η οποία περιέχει κάστανα και σαντυγί.
9.  α) Η πολυαγαπημένη Ιταλία, μας γλυκαίνει με ένα Μιλανέζικο γλυκό το Panettone, όπου γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Λοιπόν αυτό το γλυκό, είναι εν ολίγοις ένα γλυκό ψωμί  με μέλι, σταφίδες και χαζαρωμένα φρούτα.
  β) Επίσης ένα ακόμη παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ιταλίας είναι και το Pandoro ή αλλιώς Pandorini. Ένα κέικ με έντονο άρωμα βουτύρου, σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ! Σε παραλλαγή, μπορούμε να το βρούμε και κομμένο σε αρκετές στρώσεις με κρέμα βουτύρου.
10) Γερμανία. Το γνωστό Stollen. Είδος γλυκού ψωμιού γεμισμένο με σταφίδες, κεράσια και πάστα αμυγδάλου.
11) Ανδαλουσία !!! Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ανδαλουσίας ονομάζεται Tocino de Cielo και μοιάζει πολύ με την μουσταλευριά. Γίνεται από κρόκους αυγού και καραμελωμένη ζάχαρη.
12) α) Και τέλος, δε θα μπορούσα να αναφερθώ σε καμία άλλη απο την Ελλάδα μας !! Στην ελλάδα, έχουμε τα γνωστά σε όλους μας Μελομακάρονα τα οποία είναι σιροπιασμένα μπισκότα κανέλλας με σιρόπι μελιού και πορτοκάλι . Σε μια άλλη εκδοχή μπορούμε να τα βρούμε και με σοκολάτα.
      β) Δίπλα απο τα μελομακάρονα, συνήθως βρίσκουμε και τις νοστιμότατες Δίπλες μας.
     γ) Και επειδή εμείς οι έλληνες ως γνωστόν είμαστε και καλοφαγάδες, δε μας φτάναν όλα αυτά, θέλουμε ΚΑΙ κουραμπιέδες ΚΑΙ χριστόψωμο !!!




 


 ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ....ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΨΑ, ΝΑ ΣΕ ΧΩΡΤΑΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΕΚΑΝΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΜΕ ΑΓΑΠΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΗΝΗ.
                                                
   ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ 'ΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ !!
                                        xXx












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου